TR-Sözlük

(Eşanlam / Açıklama)

Tifüs Hastalığı

Tifüs, Rickettsia bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Rickettsia prowazekii (Epidemik tifüs) türü etkendir.

Bulaşma
Aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu yerlerde sık rastlanır. Hastalık insandan insana bitlerle bulaştırılır. Enfekte bit, insanlardan kan emerken Rickettsiaları saçlı deri üzerine bırakır. Bu kişiler kaşıma ve ovalama ile Rickettsiaların tahriş olmuş cilt yüzeylerinden içeri girmesine neden olurlar ve böylece infeksiyon meydana gelir. Riketsiyaların bulunduğu tozların solunmasıyla veya göz mukozasından da (konjonktiva) bulaş olabilir.

Belirtiler
Belirtiler genellikle ani başlar ve tipik olarak ateş, üşüme, şiddetli baş ağrısı, eklem ağrıları, ciddi halsizlik ve öksürük görülür. 5-6 gün sonra vücutta önce vücudun üst bölümünde başlayıp, daha sonra vücudun her yerine yayılan cilt döküntüleri görülebilir. Hastalık tedavi edilmezse ağır ve ölümcül olabilir.

Tanı ve Tedavi

Tanı genellikle klinik muayene ve laboratuvar testleriyle konur. Şüpheli klinik durumunda kan testleri sonucu beklenmeden tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedavide antibiyotikler kullanılır.

Kaynak: http://www.seyahatsagligi.gov.tr/


Bu site kaynak olarak "TDK Büyük Türkçe Sözlüğü" kullanmaktadır. Ancak Türk Dil Kurumunun resmi sitesi DEĞİLDİR!.
Eş Anlamlısı, halk dilinde, halk ağzı, ne denir, eski dilde, mecazen, bulmacada ..
TR-Sözlük © 2020